Saptamana Patimilor ( Saptamana Mare) este prilejul ultimelor zile de post, curatenie spiritual si a casei, dar si pregatirea bucatelor care vor sta pe masa de Pasti. Drobul, cozonacul sau pasca, friptura de miel si ouale rosii sunt nelipsite din farfurii, preparate menite a fi pregatite si mancate cu cei dragi. Nu ne dezicem nici noi de la traditii 100%, asa ca avem reteta de pasca rapida, o altfel de friptura…de curcan si ceva sarat pentru pofticiosi. Iata 3 retete de Pasti sau pentru cand aveti timp sa gatiti cu care nu veti da gres niciodata:
Pasca fara aluat

Aluatul de cozonac este testul suprem pentru orice gospodina, insa multe dintre ele pica cu brio. Cred ca va amintiti scena de acasa, cu usile inchise, temperaturi de tropice in bucatarie si mamele noastre migalind cu atentie aluatul. Asadar, am gasit o varianta rapida ce functioneaza de minune pentru pasca traditionala, fara aluat.
Ingrediente:
600 de grame de branza de vaci
200 grame smantana grasa, cel putin 20%(varianta celor de la Nucet este buna)
4 oua mari
100 de grame de faina si/sau gris( 50/50)
200 grame de zahar
100 de grame de stafide, optional
un praf de sare
coaja de la o lamaie
o pastaie de vanilie
Mod de preparare: Secretul pentru o pasca fara aluat aerata, pufoasa consta in separarea oulor. Puteti incepe prin baterea albusurilor spuma cu un praf de sare. Intr-un alt castron puneti restul ingredientelor umede: branza de vaci, smantana, galbenusurile, coaja de lamaie, miezul de la o pastaie de vanilie, dar si faina sau grisul. Peste aceasta compozitie aromata se adauga treptat albusurile spuma, incorporate cu grija pentru a pastra cat mai mult aer.
Se toarna compozitia intr-o forma rotunda tapetata cu hartie sau cu unt si pesmet si se da la cuptorul incins la 170 de grade, timp de 70 de minute.
Saratele

Preferatele tuturor, saratele sunt fix portia necesara de sarat pentru pofticiosii care nu mai rezista pana la asezarea preparatelor pe masa. Un mod placut de a aduna prieteni, nu doar la mancatul lor cat si la prepararea acestor bunatati. O astfel de reteta am gasit sip e site-ul savoriurbane
Ingrediente:
300 de grame de branza de vaci
400 de grame de faina
200 de grame de unt
150 de grame de smantana foarte grasa
1 ou
Chimen, susan
1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Pentru aluatul de saratele amestecati toate ingredientele umede: branza, untul, smantana, oul si tot acum este randul chimenului. Se amesteca bine pana cand toate ingredientele s-au topit, apoi se adauga lingura cu lingura faina pana obtineti un aluat usor modelabil, care nu se mai lipeste.
Puneti aluatul pe masa de lucru si intindeti-l cu sucitorul, pastrand o grosime de 5 mm. Formati saratele cu ajutorul unei forme sau taiati-le cu acel cutit special cu rotita pentru aluaturi si dati-le la cuptor, dupa ce le-ati uns cu ou. Saratelele se coc timp de 20 de minute aproximativ la o temperatura de 180 de grade.
Friptura de curcan cu citrice, vin, masline si ulei de masline
Stim, friptura de miel este vedeta, insa multe persoane nu pot suporta mirosul si gustul oii, iar cei mici nici atat. Asa ca, o optiune usoara, rapida si gustoasa este carnea de curcan sau de pui.
Ingrediente
Piept de curcan (pulpe de pui, piept de pui)
1 lamaie si 1 portocala
150 de grame de masline kalamata si verzi
1 pahar cu vin
50 ml de ulei
Sare, piper
Mod de preparare: Carnea se sterge cu un prosop de hartie, se condimenteaza cu sare si piper si se pune intr-un vas de yena. Se stropeste cu ulei, se adauga zeama de la citrice si cateva felii de lamaie, se pun si maslinele si se imbata cu vin. Vasul acoperit cu capacul lui se da la cuptorul incins la 190 de grade timp de 40 de minute. Ultimele 15 minute lasam carnea fara capac pentru a prinde crusta aurie.
Pofta buna!