Exista mii de diete care promit reteta minune pentru o greutate normala si un corp de invidiat. De-a lungul anilor au aparut Dieta Ketogenica, Dieta Rina, Dieta Montignac, Dieta de 7 zile, Dieta fara gluten, Dieta fara zahar si exemplele pot continua la nesfarsit. De altfel, exista si acele persoane care considera frustrant regimul alimentar, fiindca exista privarea de anumite alimente si vesnica senzatie de foame. Desigur, e si cealalta tabara pentru care o anume dieta a devenit un mod de viata, fara a simti vreun minut ca fac vreun efort. Medicii atentioneaza ca, indiferent de dieta, infometarea nu este o solutie, iar regimul care propune un numar foarte mic de calorii ne pune in pericol sanatatea. Insa, nu despre asta vom vorbi astazi, ci despre una dintre cele mai bune diete realizate vreodata, ocupa locul 6 in lume si se numeste Dieta Volumetrica. Aceasta a fost creata de profesorul de nutritie Barbara Rolls, de la Penn State University. Iata ce presupune Dieta Volumetrica:
Potrivit profesorului de nutritie american, consumul unui volum mai mare de alimente poate duce, in timp, la mult asteptata scadere in greutate. De ce este altfel aceasta dieta, fiindca se poate transforma cu lejeritate intr-un stil de viata sanatos, fara prea multe restrictii. Potrivit cercetarilor, fericirea noastra si starea de bine este data de cantitatea de mancare, nu de numarul de calorii. Consumul, de portii duble de alimente, dar sarace in calorii ne aduc si – 1 kilogram pe saptamana.
Nu este un mit, Dieta Volumetrica are in spate cateva studii stiintifice riguros pregatite si o cercetare de peste 20 de ani.
Cum functioneaza o astfel de dieta? Posibil sa nu credeti, dar in aceasta dieta nu exista limite in privinta alimentelor consumate. Este necasara doar focusarea pe ‘’cantitatea de energie’’, caloriile furnizate de un aliment sau altul.
Alimente premise in Dieta Volumetrica
Barbara Rolls imparte alimentele in 4 grupe principale:
Alimente cu densitate calorica foarte mica: fructe, legume, lapte fara grasimi, supa, ciorba, rosii, ciuperci, salata.
2. Alimente cu densitate calorica mica: fructe si legume ce contin amidon: linte, fasole, quinoa, cartofi dulci, cereale, carne slaba, iaurt, leguminoase, paste integrale. 3. Alimente cu densitate calorica medie: carne, branza, cartofi copti, pizza, paine, covrigi, inghetata si prajituri.
4. Alimente cu densitate calorică mare: cartofi prajiti, biscuiti, chipsuri, bomboane de ciocolata, nuci, unt si ulei.
Primul pas in Dieta Volumetrica este sa alegeti alimente din primele doua grupe si sa fiti atenti la dimensiunea portiilor daca alegeti 3 si 4.
De exemplu puteti consuma un bol de zmeura, de struguri, o banana care sa contina aproape acelasi numar de calorii ca doua prajituri mici. Un bol de salata verde cu rosii, castraveti, ceapa, ardei, masline, etc va umple total bolul alimentar, comparative cu 3 aripioare de la fast food.
Acest tip de dieta inncurajeaza toate cele trei mese principale si doua gustari, fara a exclude desertul. De asemenea, miscarea fizica este importanta, alergare, aerobic, urcarea treptelor sau mers 30 de minute pe zi pana la 60 de minute. De altfel, ultima masa va fi cina de la ora 19.
Avantajele Dietei Volumetrice
Planul alimentar al Dietei Volumetrice estimeaza o pierdere in greutate de 1 kilogram pe saptamana. Un alt avantaj este consumul de alimente proaspete, vegetale si costurile mai mici datorita preparatelor facute acasa. Un alt avantaj este acela de a nu fi obligat sa consume un anumit tip de aliment toata ziua. Diversitatea va poate da imboldul necesar inceperii unei astfel de diete.
Dezavantajele Dietei Volumetrice
Daca ne referim la dezavantaje, desigur, si acestea exista ca in orice dieta. Consultarea tabelului cu alimente si numararea caloriilor poate fi enervanta. In plus, volumul de alimente consumate la o masa sau intr-o zi se poate sa nu ne asigure satietate. Cu un indice caloric mic, anumite alimente pot perturba echilibrul unui organism sanatos, furnizand mai putini nutrienti sau deloc.
Cat de mult vi se potriveste Dieta Volumetrica puteti afla doar in urma consultarii unui medic specialist in nutritie si dupa o serie de analize. Ceea ce functioneaza pentru un individ este posibil ca pentru un altul sa nu aiba efectul dorit.