Banatul şi Timişoara au fost dintotdeauna fruncea. Fălosilor bănăţeni le-a plăcut mai tot timpul să considere că nimeni nu-i mai breaz ca ei. De altfel, în istorie, a existat timp de câteva zile şi o republică a Banatului. Cu ce se laudă cei din vestul ţării? Cu peste 1400 de premiere înregistrate în ultimii 300 de ani. De la cele din domeniul constructiilor, transportului, energiei, pana la cele medicale sau culturale. Şi, cum lista este foarte lungă, am pus-o în seria Focus pe primii!
Istoria premierelor a inceput după 1716, momentul cuceririi ceţăţii Timişoarei de către prinţul Eugeniu de Savoya şi instituirii administraţiei Habsburgice în Banat. Până atunci, timp de mai bine de un secol, Timişoara fusese paşalîc. Odată cu venirea austriecilor, a început şi colonizarea zonei. Atunci au fost înălţate celebrele palate care străjuiesc şi astăzi zona centrală a orasului – Palatul Dicasterial, Casa Mercy, Domul Catolic.
Dar printre primele construcţii a fost fabrica de bere, o premieră pentru pentru estul şi sud-estul balcanilor. Au urmat lucrări de amenajare a teritoriului proaspăt cucerit. S-au făcut îndiguiri, regularizarea unor râuri, a început ridicarea unor spitale, dar şi aducerea în oraş a unei stagiuni teatrale permanente.
Anul 1760 mai aducea o premieră, primul oraş cu străzile iluminate cu lămpi, iar după câtţva ani, tot la Timiţoara se edita primul ziar din România, se deschidea prima biblioteca publică de împrumut din intreg imperiul habsburgic ţi se administra vaccinul antivariolic. Johann Strauss fiul dădea şi el primul concert în afara Vienei tocmai la Timişoara, iar în 1854, oraşul de pe Bega devenea prima localitate cu serviciu telegrafic. 1884 aducea o altă premieră europeană. Timişoara devenea primul oraş european cu străzile illuminate electric.
Au urmat prima staţie de salvare din Ungaria şi România, prima stradă asfaltată din România. Iar ultimul an al secolului 18 aducea primul tramvai electric de pe teritoriul ţării noastre. Şi tot în domeniul transportului urban, în 1942 se inaugura prima linie de troleibuz din România. În 1953 Timişoara era singurul oraş european cu trei teatre, in română, maghiară şi germană.
20 decembrie 1989, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism din România. După Revolutie, au urmat o nouă explozie de premiere. De la cele medicale, în număr de peste 40, primul copil fertilizat în vitro, prima operaţie pe inimă cu laser sau primul transplant de celule stem, până la cele industriale.
Toate acestea stau mărturie faptului că Timiţoara este un oraş care a demonstrat că are puterea de a se reinventa mereu şi continuă să uimească o lume întreagă.